fbpx
Argus Grupa

Poslovna transformacija

Transformacija poslovanja nije uvijek „promjena svega u poduzeću“. Ako provodimo transformaciju,  to ne znači da će doći do tektonskih promjena ili da će te promjene biti provedene na silu i u što kraćem roku. Suština transformacije je „promjena na bolje“, a ne „promjena svega“. Zbog toga se transformacija pojavljuje u raznim oblicima i na raznim nivoima.

Transformaciju poslovanja treba razlikovati od kontinuiranog unapređenja poslovanja i restrukturiranja poslovanja. Kontinuirano unapređenje se odnosi na stalnu aktivnost poboljšanja poslovnih performansi u okviru postojeće pravne forme i postojeće djelatnosti. Drugim riječima, to je poboljšanje poslovanja bez radikalnih promjena.

Restrukturiranje poslovanja se odnosi na proces provođenja najradikalnijih promjena, koje često obuhvaćaju i promjenu djelatnosti, promjenu pravne forme, duboku promjenu načina poslovanja, prodaju dijela poslovanja, dovođenje strateškog partnera, spajanje i pripajanje s drugim poduzećima, pa čak i ulazak u stečaj i likvidaciju.