Ovaj mjesec obilježava se 20 godina karijere i 5 godina postojanja Argus grupe – male “boutique” savjetodavne firme. Kako je samo poduzetništvo u Hrvatskoj izazovno, tako je i ovih 5 godina postojanja bilo i te kako izazovno. Svaki put, pa tako i put od korporativnog svijeta do osnivanja, preživljavanja i rasta vlastitog poduzeća ima svoje “čari”, “prednosti”, ali i “prepreke”.

Svaka karijera ima svoje uspone i padove, ovisno o organizaciji, industriji, vlasnicima, kolegama, projektima, ali i vremenu u kojem se ta karijera “brusi”. Nije isto sad (2022.) u odnosu na 2002., kad sam kretao i napravio svoj prvu powerpoint prezentaciju ili 2008., kad je nastupila prva velika “globalna” kriza. Nije isto raditi za privatne poduzetnike, za internacionalne vlasnike, za javni servis, za malo, srednje ili veliko poduzeće. Nije isto kad postaneš s 28 godina predavač na Veleučilištu, gdje su praktički studenti tvojih godišta i moraš im dati smisao i svrhu te prenijeti znanje. Sve ima svoje čari i izazove. Jedino je važno – naučiti na pogreškama i “brusiti” one dobre elemente, koje na kraju čine jednu cjelinu.

Upravo iz tog razloga, jedno je zajedničko svim tim “turbulentnim” vremenima koje su se događale u posljednjih 20 godina. Obzirom da pripadam Generaciji Y (Milenijalci), mogu reći da sam “prošao” i “prolazim” vremena od NEdigitalnog-tradicionalnog poslovanja, preko kvazi digitalnog poslovanja (krajem 2000-tih) i ovog sad, digitalno-AI-robotskog načina poslovanja, u kojem se traže nove vještine i nova znanja. A baš je moju generaciju zahvatilo da baš moramo proči kroz sve etape. Pitajte sadašnju generaciju Z ili Alpha koja dolazi. Oni imaju samo jednu etapu razvoja svoje karijere – ovu TRENUTNU. Digitalno-procesnu-skraćenu u svim oblicima.

Znanja i vještine se bruse tijekom karijere, ali ako imate dobre “mentore” i lidere (mogu reći da sam ih imao jako “kvalitetne”). Ono što je bitno, i postaje izražajno, je odnos prema drugima (kolegama, nadređenima, podređenima, partnerima, kupcima, dobavljačima, bankama). Bitan je taj odnos (prije 15 ili 20 godina bilo je nešto drugo bitno kad “gradiš”). Jer iz tog “iskrenog” odnosa proizlazi dublji i kvalitetniji “ljudski odnos”. Koji onda nema svoje granice. Tek sam u zadnjih 5-6 godina spoznao da je to ono što te motivira i daje energiju za biti što kvalitetniji i otvoreniji prema svima. To se, nadam se, vidi i prema mojem odnosu s klijentima.

E…sad dolazimo do Argus grupe i 5 godina od osnivanja. Nakon 15 godina u korporativnom svijetu, “znao sam” da nisam za privatno poduzetništvo (firma, akti, žiro račun, isplata plaće, bruto 2…). Jednostavno, nije mi se dalo. (sad mi je žao što nisam i prije taj pothvat napravio). Ali, spletom okolnosti, osnovali smo ju (iako sam operativno samo ja) ideja je bila dobra.

Da se razumijemo, prve dvije godine su bile jaaaako teške, izazovne, kad nije bilo fakturiranja svaki mjesec, nije bilo za isplatu istog tog bruto 2 za plaću. Ali, naučio sam jednu stvar, upornost, strast i veliko odricanje za ishod ima pozitivan efekt na poslovanje.

S Argusom sam rastao, rastao je i on sa mnom. Učili smo jedan o drugome (što se može, što se ne može), upijao sam znanja od boljih (onih koji su prošli “istu priču”) i nastojao implementirati u svoje mikro okruženje. Obzirom da je prošlo 5 godina (i 20 godina karijere) mislim da sam “donekle” uspio u svojoj namjeri – iskorisiti svoje ukupno znanje i vještine prezentirajući ih prošlim, trenutnim i budućim partnerima (namjerno ne spominjem pojam KLIJENTI, jer isti ti o kojima pišem su više od klijenata).

Naučio sam da ništa nije onako kako se čini!!! Mislim da sam dobro “istrenirao” metodu prepoznavanja i eliminiranja onih poslovnih prilika koje ne donose dodanu vrijednost, bilo za partnera ili mene osobno. Ako nema strasti (ponavljam) nemojte raditi projekt radi projekta ili neke reference koje ćete zakačiti na web. Uvijek će jedna strana malo “patiti” ili će očekivati više od vas ili vi od nje.

Zato, prošlo je 20 godina karijere (rekao bih izrazito raznolike, izazovne, teške, lijepe, sa svim usponima i padovima), prošlo je 5 godina od osnovanja Argus grupe, i želim se zahvaliti svim prošlim i trenutnim partnerima (ali i pozvati one buduće) što smo zajedno “plovili” na “olujnom moru” koje ćemo nazvati imenom – PODUZETNIŠTVO. Hvala i na prilici da zajedno s vama želim dodati vrijednost nečemu vama i meni bitnom.